Gorący temat
Będzie nowy papież?Wydawałoby się, że papież to n...
Kościół poprawia orientacjęDużo w Polsce jest kościołów....
Przepraszamy, zamknięteWiększość kościołów jest zamkn...
Szukajcie a znajdziecieZawsze chętny do rozmowy, zaws...
Never ending storyTak można nazwać budowę Świąty...
Wolnoć Tomku w swoim domku.Z założenia jest to budynek bę...
Pan i władca na tronie w ToruniuNo właśnie. Podobnie jak nasza...
Mapy parafii
Poinformuj
Forum dyskusyjne
Strona główna » Forum » Ogólne » Opodatkować raz dwa.
Dodaj odpowiedź
Aby komentować musisz być zalogowany
Postów w wątku: 19
colaska
Opodatkować raz dwa.
2011-10-04 11:23:54 [post=781]link do posta[/post] Zgłoś do usunięciaTemperatura dyskusji o zarobkach kościoła nie maleje a wręcz przeciwnie, nawet rośnie. Dostajemy wiele maili od internautów właśnie na ten temat.
Poniżej publikujemy fragment wiadomości wysłanej do nas przez internautę podpisującego się jako "johny_zawiedziony"
Jak to z tym opodatkowaniem jest. Wydawać by się mogło, że opodatkowanie kościoła...
[colaska.pl]
i proszę nie nabijać postów pisząc odpowiedzi: "ale kościół płaci podatki" lub "redakcja nie wie co pisze" itp.
Wystarczy poszukać informacji choćby w internecie jak jest naprawdę.
[/colaska.pl]
...to jedyne słuszne rozwiązanie, które nie tylko ucina wszelkie spekulacje na temat zarobków kościoła, ale również pozwala uporządkować relacje państwo-kościół.
W takim razie gdzie leży problem? Przez tyle lat nie udało się tego stanu osiągnąć.
A może jest jakiś inny powód takiego stanu rzeczy o którym nie wiemy a który ma decydujący wpływ na to że do dziś kościół podatków nie płaci jak wszyscy obywatele. Co by się mogło zmienić? Kto by na tym stracił (prócz samego zainteresowanego) i co by stracił? Jeśli tylko pieniądze to chyba nie problem, ponieważ rolą kościoła nie jest gromadzenie dóbr a działalność misyjna. Jeśli nie starcza na to pieniędzy które kościół zarobi to niech rozporządza tym co ma. Trudno właściwie spotkać kogoś kto ma dość i nie pragnie więcej. Kościół powinien dać przykład takiego zachowania. Być może zyskiwałby zwolenników a nie przeciwników. System węgierski czy niemiecki wydaje się chyba w porządku. Polska zawsze była krajem katolicki, ale na siłę trudno utrzymać taki stan. Czasy się zmieniają, ludzie się zmieniają, zachowania się zmieniają, świat idzie do przodu czego również oczekuje się od kościoła. Dobrze by było jakby kościół szedł do przodu wraz ze swoimi wiernymi a nie stał w miejscu. Czasy gdy przez wieś szedł ksiądz, nauczyciel czy lekarz a ludzie kłaniali się z daleka w pas, minęły i nie wrócą. Trzeba przystosować się do nowej sytuacji. Kto nie idzie do przodu ten się cofa. Dotyczy to niestety wszystkich i wszystkiego. Średniowiecza w Polsce nie wrócimy i prawdopodobnie byśmy nie chcieli.
Zatem zwracam się z pytaniem do kościoła katolickiego w Polsce: Dlaczego nie chcecie się opodatkować jak wszyscy?
[colaska.pl]
Wydaje się, że pytanie proste i niewymagające komentarza. Oczekujemy zatem odpowiedzi. Być może poznamy w końcu prawdę, która nam się należy.
A może ktoś z Was wie dlaczego tak się dzieje?
Dużo internautów na naszym i nie tylko forum zarzuca nam, że zaglądamy do kieszeni księży co nas nie powinno obchodzić. Niektórzy idą dalej, mówiąc: sami napiszcie ile zarabiacie zamiast czepiać się kościoła. Otóż wyjaśniamy zainteresowanym i zbulwersowanym, że nie chodzi o ujawnienie zarobków opinii publicznej a wyłącznie organom do tego upoważnionym. My nie chcemy wiedzieć ile kościół zarabia (niech tylko Urząd Skarbowy się o tym dowie) o ile płaci należne podatki. Ogólnie rzecz biorąc wspomniany stan rzeczy mógłby poprawić relacje kościoła z wiernymi o co przecież wszystkich chodzi.
annubis17
2011-10-04 20:11:02 [post=782]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
"Otóż wyjaśniamy zainteresowanym i zbulwersowanym, że nie chodzi o ujawnienie zarobków opinii publicznej a wyłącznie organom do tego upoważnionym."
A ja tak się spytam, czy na tym forum znajdują się organy do tego upoważnione że rozprawiacie na temat zarobków i wydatków? Jeżeli chcecie coś ujawnić to złóżcie oficjalny donos do US a nie wylewacie żale w internecie.
omckleryk
2011-10-04 20:16:39 [post=783]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
Drodzy moi Forumowicze - ksiądz jako osoba fizyczna
płaci takie same podatki jak każdy z nas.Poza tym
Proboszcz płaci ryczałtowy podatek kwartalny od liczby parafian w wymiarze od 360-1300 złotych.
Wikariusz o 1/3 mniej.Pomniejszony o koszt ubezpieczenia zdrowotnego.Kościelne osoby prawne
zobowiązane są do płacenia podatków od dochodów
z działalności gospodarczej,od spadków,darowizn,
podatki od nieruchomości i podatki gruntowe.
==================================================
Z podatków zwolnione są jeżeli dochód przeznaczony jest ma cele kultu religijnego,renowację zabytków sakralnych,katechezę,edukację,cele charytatywne oraz opiekuńczo-lecznicze.
==================================================
I to jest problem.ZWOLNIENIA Z OBOWIĄZKU PODATKOWEGO osób prawnych kościoła rzyms-kat w trzech obrządkach / rzymski,grecki i ormiański /
oraz kościołów adwentystycznych,babtystycznych,
ewangelicko-augsburskich,autokefalicznych prawosławnych i żydowskich.CZY WSZYSTKO jest dla WAS JASNE.NIE PODATKI są problemem.ZWOLNIENIA z PODATKÓW.OTO PROBLEM WŁAŚNIE.I nie tyko dotyczy on kościoła rzyms-kat.
dyjonizy
2011-10-04 20:31:54 [post=784]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
Coś tam chyba jednak płaci, a może jemu US płaci?...
W każdym razie "nasz" ks. proboszcz kilka razy w roku (może kwartalnie- nie wiem) zanosi do skrbówki PIT z rozliczeniem.
Reklama
inforobert
2011-10-04 21:48:53 [post=785]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
omckleryk popsuł ludziom zabawę.
Taki soczysty temat a już koniec spekulacji.
W Polsce są dwie rzeczy które nas nie ominą: śmierć i podatki :)
Czekamy na następny finansowy temat.
omckleryk
2011-10-04 22:31:10 [post=787]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
Nie popsułem tematu tylko wskazałem inny kąt spojrzenia.Chciałem połączyć go z wątkiem "Na tym
zarabia Kościół" Na czym ? Na masowych zwolnieniach podatkowych.Watykańczycy zobowiązani są do płacenia
licznych podatków z których to są zwolnieni z powodu
służalczości naszego Min.Finansów.Uważam,że temat wiodący powinien być zatytułowany " No to są zwolnieni czy nie ... ? " Myślę,że nowy wybrany
przez Nas Parlament powinien w trybie pilnym zająć
się tym bulwersującym tematem.Czy się zajmie ?
to zależy między innymi od nas,światłych,mądrych niezależnie myślących forumowiczów.Instytucje Kościołów,nie tylko katolickich,to prężne i dochodowe firmy.CZAS z TYM SKOŃCZYĆ.Czas najwyższy
pogonić duchowieństwo do Boga i wiernych,odgonić
ich od KASY.Czas najwyższy zmienić wasalski wobec
duchowieństwa Rząd i min.Finansów. Amen.
omckleryk
2011-10-04 23:16:46 [post=788]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
Wybaczcie wierni kościołów BAPTYSTYCZNYCH.Zrobiłem dwa posty wstecz błąd / napisałem babtystycznych /
Przepraszam bardzo.
omckleryk
2011-10-05 23:38:11 [post=789]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
A ja mam propozycje dla nowego Rządu.Zyski ze zwolnień podatkowych Kościoła przekazać na : cele oświatowe - dla samorządowych szkół wiejsko-gminnych.Na cele charytatywne - na wyżywienie staruszków do Państwowych Domów Pomocy Społecznej.
Na cele opiekuńczo-lecznicze: do Narodowego Funduszu Zdrowia.Na cele społecze: finansowanie świetlic wiejskich,remonty gminnych dróg,oświetlenie wsi.
I co wy na to WATYKAŃCZYCY ? Chcecie mieć zyski
to się ze społeczeństwem dobrodusznie podzielcie.
omckleryk
2011-10-07 12:56:47 [post=790]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
A co to taki zastój na portalu ? Czyżby wyjaśniły
się już wszelkie problemy finansowe Kościoła watykańskiego ?
tomasz11
2011-10-07 15:19:40 [post=791]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
Nie do końca znam się na prawie, ale powiem Wam co mi przeszkadza. Dlaczego na kościół idą pieniądze z podatków? Nie jestem katolikiem (jakby patrzeć poważnie i uderzyć się w pierś to mało kto jest) i nie mam ochoty pośrednio dawać pieniędzy kościołowi. Przy podatkach powinna być ramka z miejscem do zakreślenia "Nie przeznaczać na KK". Jeśli ktoś jest obywatelem Polski, a jest innego wyznania to dlaczego jego pieniądze mają iść do innego kościoła niż jego. To jest bezsensowne, nieuczciwe i niesprawiedliwe.
No, ale spróbuj człowieku poruszyć ten temat w fanatycznym środowisku, a nie widzą różnicy między "kościołem", a "Kościołem". A paradoksalnie sami o tej różnicy uczą.
Postów w wątku: 19
Dodaj odpowiedź